Een najaar bomvol literair aanbod

14 augustus 2024

Terwijl het nog heerlijk zomert en u hopelijk met een boek in een hangmat hangt, scanden wij de websites van literaire organisaties en legden hier en daar ons oor te luisteren om een zicht te krijgen op wat er dit najaar te beleven valt.

Welke grotere boeken-events staan er op de planning, welke literaire festivals, activiteiten en auteursontmoetingen komen eraan in onze schone boekenstad? Bij welke leesclubs of samenleesgroepen kan je aansluiten?

Wij geven graag al een kleine preview. Dit staat momenteel op onze radar voor het najaar van 2024.

Zet je zintuigen open op Zuiderzinnen

Zondag 22/9, Museumplein en omgeving.

Zuiderzinnen is het Festival van het Woord dat een podium biedt aan bekend én aanstormend talent op verschillende locaties in het levendige Antwerpse Zuid. Dit jaar is het thema Zinnen en Zintuigen.

Wij mogen alvast enkele namen prijsgeven: Marcel Vanthilt treedt op met Parkaparaplu (de groep rond upcoming zangeres en actrice Emma Rotsaert).

Els Dottermans en Andrea Croonenbergs brengen een show met kleinkunst. Slongs en Jenne Decleir, Erik Van Looy, Aline Sax, Sarah Neutkens en Amir Bachrouri beklimmen het podium, en nog vele anderen!

Wij zijn ook van de partij met Antwerpen Leest, met de boekenbakfiets, een leeshoek, goede afgevoerde bib-boeken die je kan meenemen in ruil voor een leestip of aanmelding op onze nieuwsbrief. Kom dus even bij ons langs om leestips te sprokkelen, je leestip te delen, een “bookface” te laten maken of een babbeltje te slaan.

Zuiderzinnen 2

Boektopia, 'lezen doet beleven'.

Van 26 oktober tot en met 3 november in Kortrijk Xpo.

Om literatuur te beleven in zalen vol nieuwe en vers gesigneerde boeken, kan je in de herfstvakantie een uitstapje maken naar Boektopia in Kortrijk.

November Boekenmaand

In november zet Antwerpen samen met alle spelers van het boekenvak het boek en het lezen in de schijnwerpers. November Boekenmaand is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde met meer dan 100 diverse activiteiten in Antwerpen. De stad haalt topauteurs naar Antwerpen, zorgt voor een groot laagdrempelig aanbod voorleesactiviteiten en brengt mensen in contact met boeken via auteursontmoetingen, festivals en signeersessies.

De highlights die je zeker niet mag missen:

31/10: Internationale topauteurs op Crossing Border

De Boekenmaand gaat van start met het bruisende muziek- en literatuurfestival Crossing Border in de Arenbergschouwburg. Op 3 september wordt het programma bekend gemaakt en start de ticketverkoop.

Crossing Border vogel

2/11, 20/11 en 7/12: Slow Reading – Antwerpen Leest in de Nottebohmzaal

Tijdens November Boekenmaand openen we de Nottebohmzaal voor lezers: neem je eigen boek mee en laat de buitenwereld vervagen terwijl jij je verdiept in het geschreven woord in het historische hart van de bibliotheek.  We zorgen voor een kopje thee en een stuk cake in a very bookish environment.

Info en tickets: Slow Reading - Antwerpen Leest in de Nottebohmzaal | Antwerpen Leest

LUCID Stad A Nottebohmzaal 28 1
© ©LUCID

9 en 10/11: Boektopia Boekhandelsweekend (nieuw!)

In samenwerking met Boektopia verwennen de Antwerpse boekhandels in het weekend van 9 en 10 november de lezer met hartverwarmende auteursontmoetingen. Een greep uit het aanbod: Kaat Vrancken, Alex Boogers en Jan van Mersbergen (De Groene Waterman), Donald Niedekker (Cronopio)

Boektopia24

16 tot 24/11: Voorleesplezier tijdens de Voorleesweek

Op de startdag van de Voorleesweek, zaterdag 16 november, kunnen verhalenliefhebbers in vele Antwerpse bibs terecht voor een gratis voorleesbrunch met croissant en koffie of fruit, koek en appelsap. De meeste activiteiten zijn afgestemd op kinderen tussen 0 en 6 jaar, maar er is ook gedacht aan wie ouder is. In samenwerking met Boektopia ontvangen acht Antwerpse bibliotheken ook enkele leuke auteurs die komen voorlezen, waaronder Elisabeth Lucie Baeten, Andy Fierens & Reine Hupin, Joke van Leeuwen, Kristien Dieltiens en Esohe Weyden.

Voorleesweek24

22 tot 24/11: Een intense ervaring van print en papier op het Grafixx festival

Grafixx is een platform voor de creatie, presentatie en verspreiding van beeldverhaal, illustratie en grafiek. Het Grafixx-festival in de herfst vormt het orgelpunt van de werking. Een zorgvuldig samengestelde keur aan kunstenaars uit de vier windstreken komt inspireren met lezingen, tentoonstellingen, workshops, live performances, screenings, en een uniek zine fest waar onafhankelijke makers en uitgeverijen hun publicaties presenteren.

Grafixx24

30/11 tot 1/12: Een bruisende bib tijdens 24 uur van Permeke

In de tweede editie van het bibfestival 24 uur van Permeke staat de ontmoeting centraal. Kom op zaterdag 30 november en zondag 1 december naar de bibliotheek aan het De Coninckplein in Antwerpen en maak kennis met gerenommeerde auteurs en jong literair talent tijdens een heuse marathon. Noteer het laatste weekend van november en kom samen de Boekenmaand in Antwerpen afronden met een feestelijk hoogtepunt. Alle activiteiten zijn bovendien gratis – het moet niet gekker worden!

24u Permeke

Meer activiteiten en concrete info volgen. Houd onze kalender in de gaten, en vanaf begin oktober de website van November Boekenmaand.

Auteurs 24

Ontmoet auteurs in de Antwerpse bibliotheken

Altijd al willen weten hoe een boek tot stand kwam of waar een auteur de nodige inspiratie haalde? Of ben je benieuwd welke emotie de schrijver zelf in een verhaal legt tijdens het voorlezen? Dat kom je te weten tijdens een van de vele auteursontmoetingen dit najaar. De Antwerpse  bibliotheken schotelen ons een programma vol ronkende namen voor.

Meer info via de links in de laatste kolom!

Woe 18/9, 19u30

Annelies Verbeke

In gesprek met Silvie Moors

Bib Arena

Do 19/9, 12u30

Alicja Gescinska

Donderdag van de Poëzie

Letterenhuis

Do 26/9, 12u30

Myriem El-Kaddouri

Donderdag van de Poëzie

Bib Permeke

zo 29/9, 11u

Fleur Van Groningen

Cavalezing: “Voelen zonder filter”

Bib Bist

do 3/10, 20u

Kristien Hemmerechts

'Van ver gekomen”

Bib Couwelaar

Woe 9/10, 20u15

Tania Poppe

Ongehoord: "Perfect"

Kasteel Bouckenborgh

do 10/10, 20u15

Tom Lanoye

In gesprek met Vanessa Broes

Bib Bist

Do 24/10, 12u30

Marc Reugebrink

Donderdag van de Poëzie

Letterenhuis

Zo 27/10, 11u

Griet Op De Beeck

Cavalezing: “Het wordt beter”

Bib Bist

Do 31/10, 12u30

Lut de Block

Donderdag van de Poëzie

Bib Permeke

Di 5/11, 15u

Diane Broeckhoven

Terugblik en vooruitblik op een schrijversleven

Bib Driehoek

woe 6/11, 20u15

Arthur Japin

Lettertypes, voorafgaand Samenlezen om 19u

Kasteel Bouckenborgh

Do 7/11, 20u15

Herman Brusselmans

In gesprek met Vanessa Broes

Bib Bist

Do 14/11, 18u30

Maud Van Hauwaert

Stadslezersavond Antwerpen Leest, met om 19u15 SamenLezen

Cinema Rix

Ma 18/11, 20u

Joke Van Leeuwen

In gesprek met Moya De Feyter

Bib De Poort

Woe 20/11, 20u15

Kurt van Eeghem

Ongehoord: "Oostende in de Belle Epoque"

Kasteel Bouckenborgh

Do 21/11, 12u30

Yousra Benfquih

Donderdag van de Poëzie

Letterenhuis

Do 21/11, 20u15

Hilde Van Mieghem

Literair gesprek, voorafgaand Samenlezen om 19u

Theatergarage ism borgerhoutbewaart.be

Zo 24/11, 11u

Jan De Deken

Cavalezing: “”Melk, honing en kerosine

Bib Bist

Do 28/11, 12u30

Bob Vanden Broeck

Donderdag van de Poëzie

Bib Permeke

Vrij 29/11, 20u

Bregje Hofstede

In gesprek met Moya De Feyter

Bib De Poort

Woe 11/12, 20u15

LIeve Blancquaert

Ongehoord: "Wij zijn Europa"

Kasteel Bouckenborgh

Leesgroepen

Leesclubs en SamenLezen

Lezen is vaak een solitaire bezigheid, maar hoe fijn is het om van gedachten te wisselen met gelijkgestemden over literatuur en verhalen en je enthousiasme over boeken met andere lezers te delen.

Een overzicht van Leesgroepen in Antwerpen kan je vinden op onze webpagina Leesgroepen | Antwerpen Leest. Staat jouw leesgroep er nog niet tussen of is er iets niet meer up-to-date? Laat het ons weten!

In september starten de meeste leesclubs en samenleesgroepen weer op. We lichten enkele leesclubs uit en delen (nieuwe) samenleesgroepen en momenten waarop je met deze methodiek kan kennismaken.

Leve de leesclubs

Bij een leesclub hebben de deelnemers vooraf allemaal hetzelfde boek gelezen en gaan ze hierover in gesprek met een moderator.

Thematische leesgroepen in Boekhandel De Groene Waterman

Je schrijft in per bijeenkomst, via groenewaterman@groenewaterman.be

  • Leesgroep Poëzie: zaterdag 14/9 van 10u30-13u. Goed nieuws voor poëzieliefhebbers. Vanaf september gaan we weer van start met een leesgroep onder leiding van dichter en auteur Peter Theunynck. Tijdens de eerste sessie bespreken we Zabriskie van Peter Verhelst
  • Leesgroep Femina Libera: woensdag 18/9 van 19u30-21u. Femina Libera is de leesgroep feminisme van De Groene Waterman en wordt georganiseerd door Edith Cassiers, Katrien Merckx en Hanne Staes. Iedereen is welkom om deel te nemen, voorkennis is niet vereist!
  • Leesgroep rechtvaardige transitie: donderdag 19/9 van 19u30-21u. Hoe kan een transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving worden georganiseerd? Samen duiken we in enkele boeken die elk een deel van het antwoord geven. Meer info, data en inschrijven via deze link.
  • Leesgroep Lees mij/Read me: zaterdag 21/9 van 10u30-12u. Elke bijeenkomst wordt begeleid door een doctorandus van UAntwerpen. Sommige sessies gaan door in het Nederlands, andere in het Engels. We komen afwisselend op zaterdagvoormiddag of vrijdag in de late namiddag samen. Je kan inschrijven per titel, deelname is gratis (een bijdrage is fijn). Meer info, data en inschrijven via deze link.

Leesclub Bib Bist

Bib Bist organiseert maandelijks een leesclub. In het najaar worden een aantal Nobelprijswinnaars besproken. Een unieke kans om samen deze literatuur te verkennen, onder de deskundige begeleiding van Paul De Dijn.

  • Do 24/10: Annie Ernaux: de jaren
  • Do 28/11: Olga Tokarczuk: Jaag je ploeg over de botten van de doden
  • Do 19/12: Patrick Modiano: De straat van de donkere winkels

Meer info en inschrijven via deze link.

Halte Poëzie in Permeke

Elke laatste zaterdag van de maand kan je in bib Permeke aansluiten bij Halte Poëzie, onder leiding van Martine Wendrickx. Je ontdekt poëzie met nadruk op taalplezier, -verrijking en -uitdaging. We bespreken de gedichten die we lezen, zonder vereiste voorkennis. Meer info, data en inschrijven via deze link.

Kubus Boekenclub voor jongeren

Jongerenbib Permeke start met een boekenclub, de eerste samenkomst op op 19 september van 19-21 uur. Voor jongeren van 15 tot 25 jaar die graag lezen of aangemoedigd willen worden om meer te lezen. Wil je boeken bespreken let andere jongeren en nieuwe mensen leren kennen? Meld je aan via dit formulier.

SL Banner Nieuwsbrief

SamenLezen - samen in verhalen duiken

Bij Samenlezen hoeven de deelnemers niets voor te bereiden. De begeleider voorziet een tekstfragment waarvan elke deelnemer een kopie krijgt. Samen verkennen we de tekst: wat vind je mooi, wat herken je, wat raakt je? De begeleider leest, stelt wat vragen en nodigt uit tot het delen van gedachten, ideeën, gevoelens, ervaringen. Iedereen kan deelnemen. Wat ons met elkaar verbindt is het verhaal en het lees- en luisterplezier. Er wordt telkens afgesloten met een gedicht.

In de stad Antwerpen zijn er een 35-tal samenleesgroepen actief (voor buurtbewoners, senioren, jongeren, anderstaligen,...) die allemaal worden begeleid door opgeleide enthousiaste vrijwilligers. Sommige groepen zijn eerder gesloten, bij voorbeeld voor bewoners in een woon- en zorgcentrum. Andere staan open voor iedereen een vinden plaats in een bibliotheek, buurthuis, museum,...

We lichten enkele samenleesgroepen uit:

  • Nieuw: SamenLezen op Zondag. In Bib Bist kan je vanaf september elke derde zondag van de maand deelnemen aan SamenLezen, van 10u30-12u. Koffie, thee en een (koffie)koek inbegrepen!
  • SamenLezen voor anderstaligen (vanaf niveau 2.1). Op 4 locaties kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen tijdens een gezellig samenzijn: Bib Permeke tweewekelijks op maandag (13-15u), Bib Vrede wekelijks op vrijdag (10-30-12u - 2 niveau’s), Bib Bist wekelijks op woensdag (10-11u30)Museum Plantin-Moretus tweewekelijks op vrijdag (10u30-12u)

Iets voor jou? Op de webpagina van SamenLezen Antwerpen kan je een overzicht vinden van alle Samenleesgroepen in de stad.

Kennismaken met SamenLezen vóór een auteurslezing

Dit najaar kan je kennismaken met Samenlezen, voorafgaand aan enkele auteurslezingen:

  • Op woensdag 6/11 voor de lezing van Arthur Japin in Kasteel Bouckenborgh (Merksem) om 19u
  • Op donderdag 21/11 voor de lezing van Hilde Van Mieghem in De Theatergarage (Samenlezen om 19u in zaal Paroza)