Gezocht: 10 lezers voor de Lezersprijs van De Bronzen Uil 2024

12 augustus 2024

Lees de 6 geselecteerde debuten en bepaal als stadslezer mee wie de Lezersprijs van De Bronzen Uil 2024 wint.

De Bronzen Uil is een prijs van €10.000 voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar. De prijs gaat naar een debuutroman die verscheen tussen 1 mei 2023 en 30 april 2024. Een professionele jury las alle ingestuurde debuutromans en maakte een shortlist op van 6 romans. Winnaars van de vorige edities van de Bronzen Uil waren o. a. Lenny Peeters, Lize Spit, Roderik Six, Machteld Siegmann, Caro Van Thuyne, Liza Weeda, Ramy El Dardiri, …

Naast de prijs van de vakjury, is er de Lezersprijs van De Bronzen Uil die mee wordt bepaald door de lezersjury van Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en Oostende Leest. De lezersprijs bestaat uit een kunstwerk.

De geselecteerde debuten worden bekendgemaakt op 1 september.

We zoeken 10 gemotiveerde lezers die de 6 geselecteerde debuutromans willen lezen én beoordelen.

Wat verwachten we van deze 10 lezers:

  • Je leest alle 6 de boeken en dient jouw top 3 en een korte toelichting in, uiterlijk op woensdag 27 november 2024.
  • Anders dan vorige jaren, komen we 1 keer samen om de boeken te bespreken, op zaterdag 16 november van 10u tot 13u in Bib Permeke. Silvie Moors zal deze bijeenkomst in goede banen leiden.

Wat bieden we jou:

  • Als lid van de jury krijg je de 6 geselecteerde debuutromans cadeau
  • Een unieke ervaring en een bijzondere bijeenkomst met je mede-juryleden
  • Een vrijkaart voor het festival van De Bronzen Uil op zaterdag 30 november om 13u in De Krook, en voor de prijsuitreiking die aansluitend plaatsvindt om 17u30 in De Minardschouwburg (Gent). Per jury wordt ook één lid mee op het podium van Minard uitgenodigd.

Interesse? Meld je aan en motiveer je deelname via dit formulier, ten laatste op vrijdag 30 augustus. Op 3 september laten we je weten of je geselecteerd bent. Kort nadien kan je de boeken ophalen in de Bibliotheek Permeke en starten met lezen.

Vorig jaar was Sven Reynders één van de 10 juryleden. In dit artikel kan je zijn ervaringen lezen, alsook een verslag van de prijsuitreiking van De Bronzen Uil 2023.